Alla inlägg den 12 april 2010

Av Eva Fabricius - 12 april 2010 11:38

   Så glad jag blir när jag ser att Cairnterrierklubbens Stockholmssektion har länkat till min blogg! Jätte roligt! Det är precis det jag vill!


Jag har känt mig ganska ensam i att träna med terriers på ett mer organiseriat och kanske mer "avancerat" sätt. Det finns inte mycket litteratur om att jobba med terrier och inte många bloggar eller informationssidor på nätet. Det står "att" man kan, men inte på vilket sätt. Man har inte så många att få tips och råd från.


Därför blir jag glad, för detta är kanske början på ett litet nätverk där vi kan ta stöd och hjälp från varandra, alla vi galna terrierägare som vill jobba aktivt med våra hundar. Både inom lydnad, agility, spår, sök och utställningar mm mm. För det går ju att göra det mesta med terriers, men de är ju speciella på så sätt att de har mycket egen vilja och snabbt blir uttråkade om det inte händer något nytt hela tiden. De förstår snabbt vad man vill men har svårare att koncentera sig allt för långa stunder om det inte erbjuds något nytt eller något gott.


Speciellt cairn har ju som uppgift attt kolla av omgivningen hela tiden och larma om det händer något. Vilket innebär att de måste få utrymme att få kontroll på omgivning och situation.


Det jag har kommit fram till och det jag försöker att leva efter är:

*först och främst: du kan aldrig försöka dominera hunden eller kräva ett beteende. Du måste helt enkelt, jobba på att få hunden att vilja samma sak som du vill.   

*att aldrig aldrig bli sur eller arg när vi tränar. Då måste man avbryta direkt.

*att jobba med positiv förstärkning- alltså belöna det beteende jag vill ha och ignorera det jag inte vill ha.

*jobba mycket operant där hunden själv får klura ut det jag vill och jobba mycket med klicker.

*jobba med hög belöningsförväntan och placera ut belöningar på planen så att de inte bara kommer från mig egen ficka, vilket blir tråkigt för en terrier i längden.

*jobba med fokus och kontakt i vardagen. Det ska löna sig att samarbeta och söka kontakt med mig.

*att vara glad och avslappnad och lugn. Terrriers har ju lätt för att gå upp i varv och därför måste man jobba mycket med avslappning och passivitet.

(Jag är usel på detta eftersom jag är precis exakt likadan som mina hundar: jag vill att det ska hända saker hela hela tiden, jag går upp i varv om det är för lugnt, jag tycker att det är tråååkigt att gå fot långa sträckor eller att träna platsliggande i 3 minuter, jag vill att allt ska gå fort fort och jag blir helt överentusiastisk när hundarna tycker att det vi gör är roligt. Sådan matte sådan hund!!)

Presentation


En blogg om hundglädje, barnglädje, träningsglädje och livsglädje. En blogg om mina terriers Eddie, Ozzy och Max och om min familj Mattias, Maja och Vilma.


Senaste inläggen

Fråga mig

5 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2010 >>>

Min gästbok

Tidigare år

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards